file:///C:/Users/Eigenaar/Documents/Nieuwsflits%20KBO%20februari%202022.pdf

               Bond voor Ouderen vanaf 50 jaar 

Thema voorkom online criminaliteit 

Thema voorkom online criminalieteit

We doen steeds meer online en hier maken internetcriminelen maar al te graag misbruik van. In het eerste kwartaal van 2021 is online criminaliteit zelfs verdubbeld ten opzichte van van vorig jaar. Cybercriminelen misbruiken het coronavirus en mensen weten nog onvoldoende hoe ze zich kunnen wapenen tegen online misdrijven. Weet u bijvoorbeeld hoe je een phishingmails herkent? Deze nieuwsbrief staat volledig in het teken van online veiligheid en tips om internetcriminelen te slim af te zijn.



Internetcriminelen verzinnen telkens nieuwe trucs om persoonlijke gegevens binnen te hengelen. Zeven aanwijzingen voor een valse e-mail, oftewel phishingmails.

I'm a paragraph. Click once to begin entering your own content. You can change my font, size, line height, color and more by highlighting part of me and selecting the options from the toolbar.

Taalfouten en gekke zinnen !!

Een e-mail met slecht of slordig taalgebruik is verdacht. Echte bedrijven en banken sturen over het algemeen correct geformuleerde mails. Cybercriminelen maken gebruik van vertaalmachines. Online vertaalmachines zorgen voor zinnen die niet goed lopen, onjuiste vertalingen, hoofdletters op gekke plaatsen of combinaties van Nederlands en Engels.

Helaas worden ook internetcriminelen hier steeds handiger in. Deze phishingmail bijvoorbeeld is wel goed geformuleerd en lijkt op een betrouwbaar bericht.

Cybercriminelen proberen natuurlijk zo min mogelijk verdacht te lijken. Ze maken mailadressen aan die bijna niet te onderscheiden zijn van echte, officiële mails. Het gaat soms om slechts een lettertje verschil. Denk bijvoorbeeld aan @abnambro.nl: niet iedereen zal meteen de extra 'b' opmerken.

Sommige virusmails zijn veel makkelijker te herkennen. Onbekende afzenders, vaak in een andere taal dan het Nederlands, kunt u al snel als verdacht bestempelen. Daarnaast gebruiken banken en bedrijven geen gratis mailboxen als @Hotmail.com, Outlook.com of Gmail.com. Als u dat toch in combinatie ziet met bijvoorbeeld Rabobank, de Belastingdienst of Ziggo, zal het waarschijnlijk een afzender zijn met kwaadwillende doeleinden.

3. Iemand uit uw contactlijst

Let op: ook mails van een bekende in uw contactlijst kan een virus bevatten. In de meeste gevallen heeft diegene een virus op zijn computer, waarna een programma automatische (Engelstalige) mailtjes stuurt naar zijn of haar contacten. U doet er goed aan om dit soort berichten per direct te verwijderen en de desbetreffende contactpersoon op de hoogte te brengen.

4. Links en verwijzingen

Een andere truc van cybercriminelen is het gebruik van links in een mail. Deze verwijzen dan naar een andere (schadelijke) website. Die links lijken vaak betrouwbaar en kunt u niet altijd meteen herkennen. Het is verstandig om altijd te controleren waar een link naartoe leidt. Hoe u dit doet? Zet de cursor, uiteraard zonder te klikken, op de link en kijk vervolgens linksonder op uw scherm. Daar verschijnt in het klein de website waar de link naar verwijst.

Zo maakt u uw huis drempelvrij

Drempels maken het lopen in huis moeilijker als u ouder wordt, zeker als met rollator of scootmobiel. U woont veiliger als u de drempels weghaalt, zodat er geen hoogteverschillen meer zijn. Zo doet u dat.

Een drempel onder een binnendeur is bedoeld om tocht en geluid tegen te houden. Een nadeel is dat u erover kunt struikelen. Met een rollator of rolstoel rijdt u er moeilijk overheen.

Zo haalt u een drempel weg

Een lage, houten drempel kunt u vrij eenvoudig verwijderen. Een gelijmde drempel kunt u voorzichtig losmaken met een behangafsteker. Schuif de behangafsteker onder de drempel en tik er zacht tegenaan met een hamer tot de drempel loskomt. Als de drempel met spijkers is vastgemaakt, kunt u met een nijptang en klauwhamer de spijkers uittrekken. Op de plek die nu is vrijgekomen legt u een drempelvervanger. Dat is een vlakke afdekplaat, meestal van aluminium, die geen hindernis meer is. Als de ruimte onder de deur te groot wordt nadat de drempel is verwijderd, kunt u aan de onderkant van de deur een tochtstrip vastmaken. Drempelvervangers en tochtstrip voor onder de deur zijn bij de bouwmarkt te koop. Als u twijfelt hoe u deze klus het beste aanpakt, kunt u foto's van de drempel maken en bij de bouwmarkt om advies vragen.

Zo lost u een hoogteverschil op


Soms is het verwijderen van de drempel niet gewenst, lastig of zelfs onmogelijk. Bijvoorbeeld omdat de drempel van steen is of omdat er een hoogteverschil is aan beide kanten van de drempel. In dat geval kunt u drempeloplopen of drempelhulpen gebruiken aan beide kanten van de drempel. Drempelhulpen overbruggen het hoogteverschil tussen de vloer en de drempel. Met een rollator rijdt u er gemakkelijk overheen. Drempelhulpen zijn stroef en/of ze hebben ribbels, zodat u een goede grip heeft en niet snel uitglijdt. Ze zijn van rubber of van metaal. De keuze voor een drempelhulp is afhankelijk van de hoogte en breedte van de drempel en van de lengte van de ruimte voor de drempel. Meet deze maten goed op, zet ze eventueel in een tekening en maak een foto van de drempel. Laat u bij de bouwmarkt of specialist adviseren over de juiste drempelhulp voor uw situatie. Drempelhulpen zijn er vanaf ongeveer 25 euro

Dit mag in een huurhuis

Ook in een huurhuis kunt u drempels verwijderen. Huurders mogen namelijk zonder toestemming van de verhuurder veranderingen aanbrengen die de verhuurder 'zonder noemenswaardige kosten' weer ongedaan kan maken. Een drempel kan de verhuurder meestal zonder veel kosten terugplaatsen. Is dat niet het geval en is het verwijderen van de drempel ingrijpend, vraag dan vooraf toestemming. U kunt ook aan de verhuurder vragen of hij de drempels voor u wil verwijderen. Sommige corporaties doen dit gratis.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het verwijderen van de drempels of het plaatsen van drempelhulpen? U kunt hiervoor bijvoorbeeld een klusbedrijf inschakelen. Bij het plaatsen van drempelhulpen die u koopt bij een hulpmiddelenwinkel, kunt u ook de winkel om hulp vragen. U kunt ook aan het buurtteam vragen wie bij u in de omgeving helpt bij klussen in huis, vrijwilligers bijvoorbeeld.

Gemeente

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt het aanpassen van de woning om langer zelfstandig te blijven wonen. De gemeente voert de Wmo uit, waardoor de regels per gemeente kunnen verschillen. Bij het Wmo-loket van de gemeente kunt u informeren of u in aanmerking komt voor een vergoeding. U betaalt in de Wmo een eigen bijdrage.

5. Persoonlijke gegevens

De aanwijzing is heel eenvoudig: ook al ziet de mail er nog zo mooi en echt uit, bedrijven zullen nooit vragen om persoonlijke gegevens. Een wachtwoord kunt u zelf altijd wijzigingen en soms is dit verplicht na een bepaalde periode, maar de bank of een bedrijf zal nooit vragen of u een wachtwoord doorgeeft.

Ook een zogenaamd 'verouderde' pinpas kan gewoon worden verwijderd en hoeft niet worden teruggestuurd. Persoonlijke informatie over een betalingsachterstand of een nieuwe bankpas wordt netjes in een brief verwerkt. Bekijk hier een voorbeeld van zo'n phishingmail.

6. De aanhef

Als een mail echt belangrijk is, zal een bedrijf of uw bank nooit een algemene aanhef gebruiken. 'Geachte klant' of 'Beste (heer/mevrouw)' kunt u dan ook als verdacht beschouwen. Banken en bedrijven gebruiken in mails die over belangrijke, persoonlijke zaken gaan altijd een persoonlijke aanhef met uw eigen naam.

7. Rare bijlagen

Krijg je een bestand toegestuurd van een onbekende afzender, open dit dan niet. Het bestand kan malware bevatten dat bij het openen geinstalleerd wordt. Bij Windows eindigen dit soort bestanden vaak op .exe, bij een Mac op .dmg.

Twijfel?

Komt u geen van bovenstaande kenmerken tegen, maar twijfelt u toch aan de echtheid van een bericht? Neem dan contact op met uw desbetreffende bank, het bedrijf of de instelling om te vragen of er daadwerkelijk een e-mail naar u is verstuurd.

Meer tips om cybercrime te voorkomen?

Univé heeft een aantal basisregels opgesteld >>

Trefwoorden: virusmails phishingmail verdachte mails virussen